Za zafaszłowanie informacji o produkcie odpowie nie tylko producent, lecz także sprzedawca

Untitled design 85

Produkt zafałszowany to taki, którego zawartość odbiega od składu opisanego na opakowaniu. Jeśli Inspekcja Handlowa wykryje go u producenta, dystrybutora czy sprzedawcy detalicznego nakłada na niego karę pieniężną. Odpowiedzialność ta jest automatyczna i niezależna od winy sprzedającego. Co więcej większość kontroli Inspekcji Handlowej odbywa się w osiedlowych sklepikach, gdzie przedsiębiorcy nie mają żadnego wpływu na zawartość i oznakowanie opakowania.

 

 

 

W artykule, który ukazał się na łamach Dziennika Gazety Prawnej adwokat Joanna Affre i aplikantka radcowska Magdalena Podbielska wskazują kroki, które powinien podjąć każdy przedsiębiorca w celu uniknięcia odpowiedzialności za wprowadzenie takiego produktu do obrotu. Zapraszamy do jego lektury.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł